top of page

kalender:

IMG-20200305-WA0038.jpg
IMG-20200305-WA0024.jpg

 

  • - LUDANTE OP 4 maart: Educatief Improvisatietheater: Praten Met Je Puber: Volzet

  • - LUDANTE OP 29 april  19 uur tot 21 uur 

   Maximum 50 plaatsen (uitgesteld)

 

WAT: Educatief Improvisatietheater : Praten met je puber.

 

In dit avondvullend programma van twee uur, spelen vijf improvisatiespelers een zestal scènes over de relatie en communicatie tussen ouders en hun puber(s). Het publiek wordt gevraagd om de insteek van deze scènes te bepalen. Na elke scène is er ruimte tot uitwisseling en reflectie. Op het einde komen we tot een lijst met ‘do’s and dont’s’ als het gaat over het samenleven met je puber(s).

 

WANNEER: woensdag 29 april start 19u einde 21u WAAR: Hogeschool Thomas More Campus National, Kronenburgstraat 62-66 te Antwerpen Gratis Parkeergelegenheid Waalsekaai/ Vlaamsekaai

 

KOSTPRIJS: vvk. €7 Storten op Rekeningnummer BE61 7310228671 17 met vermelding van je naam. Kassa €10 – studententarief €5 (op vertoon van studentenkaart)

 

VOOR WIE: (groot)Ouders/ Pubers/ Jongerenbegeleiders/ Studenten/ Leerkrachten/ Opvoeders.

 

EXTRA'S: Na de voorstelling Ludante praatcafé. Een gratis syllabus voor iedere toeschouwer.

OVER DE AVOND:

Improvisatietheater kent een zestal mooie speelrichtlijnen of regels en waarvan wij denken dat ze ook warm toepasbaar zijn in de communicatie met onze puber(s). Je moet weten dat je als impro speler zelf niet weet hoe de scènes verlopen. Er is niets in scenario gezet of gerepeteerd. We zouden kunnen zeggen dat we improvisatietheater en de speelrichtlijnen als metafoor gebruiken voor het dagelijks leven en dus ook voor de communicatie met adolecenten. Hierdoor hopen we veel speelmogelijkheden te creëren waarbij we vanuit authenticiteit, realistische situaties kunnen weergeven. 


 

Enkele improvisatie speelrichtlijnen om te praten en verbinden met je puber:

'Ja, en ...', in plaats van 'Ja, maar ...'

Hoewel het een natuurlijke neiging is van velen om ‘Ja, maar …’ als eerste antwoord te geven, maakt 'Ja, en ...' improviseren niet alleen mogelijk, maar ook gemakkelijk. Je zegt 'Ja' tegen dat wat er is. En je hoeft daar alleen nog maar iets aan toe te voegen. Dit levert een gezamenlijke verantwoordelijkheid en synergie op.

 

Voorbereid in het hier en nu

Improviseren kun je alleen maar hier en nu, niet gisteren of morgen. De kansen liggen in het hier en nu voor het oprapen. Als je ze maar ziet en gebruikt. Vergis je niet, daar gaat een gedegen voorbereiding aan vooraf om dat te kunnen. De improvisator traint zijn improvisatiespier, denkt na over een minimale structuur (die maximale flexibiliteit geeft) en laat al zijn plannen varen als de voorstelling iets anders nodig heeft.

Zoek het gevaar op

Oftewel: breek de routine. Bij het doorbreken van routines, klein en groot, ontstaat de mogelijkheid tot de ontwikkeling van een verhaal.

Durf te falen

De improvisator weet niet waar hij eindigt, gaandeweg ontvouwt het verhaal zich. Om het interessant te maken voor zichzelf, zijn medespelers en het publiek moet hij risico's nemen, iedere keer opnieuw. En daarbij moet hij leren omgaan met zijn angst voor het falen, want die gaat aan de actie vooraf. En nog niet bezig zijn met het oordeel achteraf. In het hier en nu is er alleen maar de actie.

Laat de ander schitteren

De improvisator heeft geen last van zijn ego. Door goed te kijken en te luisteren kan hij zich verbinden met zichzelf, met anderen en met zijn omgeving. Hij kijkt voortdurend wat zijn mede-improvisator nodig heeft om een volgende stap te kunnen zetten. Samenwerking en communicatie op het scherpst van de snede zijn dus ook primaire voorwaarden om een goed resultaat te bereiken.

Gebruik de kracht van de lach

De lach is een krachtig instrument. Lachen zorgt voor verbinding, het ontspant de geest en heeft nog veel meer positieve gevolgen. Juist doordat de improvisator verbindingen legt, wordt er vaak gelachen om improvisaties. En het principe van de lach is prima bruikbaar op de werkvloer. 

 

Je krijgt van ons ook een basis syllabus mee met meer achtergrondinformatie, maar de meeste kennis willen we die avond zelf, samen met jullie, ontdekken en achterhalen.
Het is dus geen ‘gewone’ infoavond waar je komt zitten en luisteren naar iemand die ‘het zou moeten weten’. Via een speelavond met soms humor, vaak kwetsbaarheid, veel interactie en massa’s herkenbaarheid geven we wel handvaten en kapstokken mee, maar geen pasklare antwoorden. Elke persoon is uniek en elke situatie is anders. 


Op het einde van de avond is iedereen meer dan welkom op ons praatcafé vanaf 21 uur. 

  


 

                                              

IMG-20200307-WA0007_edited.jpg
bottom of page